Ekim Ayı 'Meme Kanseri Farkındalık Ayı'

Güncelleme Tarihi: 02/10/2018

Dünyada kadınların karşısına çıkan kanserlerin başında meme kanseri bulunuyor. Bizler bu kanserle savaşabilmek için, meme kanseri hakkında bilinçlenmek ve çevremizi de bilinçlendirmek için bu hastalık hakkında doğru bilgilere sahip olmalıyız:

'Meme Kanserinde Erken Tanı' neden çok önemli?

Meme Kanseri belirtilerini fark etmeye başladığınızda, kanserin ileri bir evrede ve yayılmış olma ihtimali yüksek. Bu yüzden erken tanı yöntemleri çok önemli...

Bir kadının her ay kendisine ayıracağı 10 dakika ile yapacağı Kendi Kendine Meme Muayenesiyle, 2 yıl aralıklarla yaptıracağı mamografi ve diğer görüntüleme yöntemleri sayesinde erken teşhis edilebilmesi her sene binlerce kişinin hayatını kurtardığı bilinen bir gerçektir. Erken tanı hastalığa bağlı ölüm riskini %20 ile %70 arasında azaltabiliyor.

Meme kanserinde erken tanı için temelde önerilen, birbirini tamamlayan üç yöntem vardır:

- Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM)

- Klinik Muayene

- Mamografi

1- KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ (KKMM):Kadınların; Kendi vücudunun sorumluluğunu alması, kendi anatomik yapısını tanıması ve değişiklikleri erken dönemde fark edebilmesi için;

20 YAŞINDAN SONRA HER KADININ;

•· Adet kanaması görüyorsa, adetin ilk günü itibariyle 7-10 günler arasında bir gün,

•· Adet kanaması görmüyor ise akılda kalması için her ayın belli bir gününü seçerek kendi kendine meme muayenesi (KKMM) yapması gerekir.

Meme kanserinin yaklaşık % 90 ‘ı hastaların kendileri tarafından belirlenmektedir. Meme kanserinin seyrinde önemli bir faktör, tanı konulduğunda hastalığın evresidir bu yüzden erken tanı önemlidir.

Yapılan çalışmalarda KKMM ( Kendi Kendine Meme Muayenesi) ile bir toplumda meme kanseri evresinin düşeceği, yaşam süresinin ve sürecinin olumlu yönde etkileneceği bildirilmiştir. KKMM uygulayanlarda 5 yıllık yaşam oranının % 75- 77, uygulamayanlarda ise bu oran % 57-61 olarak bulunmuştur.

Bu bilimsel sonuçlarda; kadınların Kendi Kendine Meme Muayenesi yapmalarının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

2-KLİNİK MUAYENE (Hekim Muayenesi) :

Klinik meme muayenesi kadınların düzenli sağlık kontrollerinin bir parçası olmalıdır.

Şikayeti olmasa bile ;

◦ 20 yaşından itibaren her kadının 2-3 yılda 1,

◦ 40 yaşından sonra yılda bir hekime klinik meme muayenesi yaptırması gerekmektedir.

3-MAMOGRAFİ:Eksik yönlerinin olmasına rağmen meme kanserinde en iyi görüntüleme yöntemidir. Mamografi varlığından şüphe edilen fakat küçüklüğü nedeniyle elle hissedilemeyen kitleleri ortaya koyar.

Mamografi: Kendi kendine meme muayenesi önemli olmasına karşın, Meme kanserinin erken tanısında en etkili yöntemin mamografi olduğunu unutulmamalıdır. 40 yaşın üzerinde her kadının 2 yılda bir mamografi çektirmesi gerekmektedir. Yakın aile bireyleri meme kanserine yakalanmış ya da başka etkenlerle riskli grupta bulunan kadınlara ise doktorun belirleyeceği yaş ve sıklıkta mamografi çektirilmesi gerekmektedir

MEME KANSERİNİN BULGULARI;

1-Memede ele gelen “ ağrısız kitle” meme kanserinin ilk bulgusudur. Memede ağrı hissi meme kanserinde genelde olmaz.

2- Bir memede belirgin şişme

3- Meme cildinde portakal kabuğu görüntüsü(gamze şekilleri)

4- Meme baş etrafındaki deride renk değişikliği

5- Meme başlarında asimetri